— Årstidsfester —

Skördefesten

Mikaelifesten i september har föregåtts av skördearbete. Vi har tröskat säd och malt mjöl. Vi har gjort äppelringar och kokat äppelmos, sjungit skördesånger och lekt bondelekar - allt för att barnen ska få känslan av sammanhang och årstidens växlingar.

Under mikaelitiden berättar vi riddarsagor, sjunger sånger och tar fram mantlarna. Lövkronor binds och barnen trär rönnbär på tråd till halsband. Barn och pedagoger gör spelet om hur riddare Göran strider mot draken och befriar prinsessan.

Mikaelifesten

På förmiddagen får barnen se dockspel om riddare Göran och Draken. Till festen har varje barn med sig en eller ett par frukter och grönsaker, som vi lägger på ett vackert dukat bord, där ett litet ljus brinner. Vi gläds åt det naturen skänkt oss.

Denna morgon bakar barn och pedagoger ett bröd. Vi tar fram skålen med det mjöl vi tröskat och malt och låter det också ingå i degen. Sedan är det dags att tillreda grönsakerna till den stora soppan. Ett långbord dukas med höstduk och dekorationer från trädgården.

Hela högtiden handlar om mod, om att våga stå emot negativa krafter och kämpa för det man tror på.

Lyktfesten

I november firas Lyktfesten. Då tillverkar vi lanternor som barnen har målat stjärnor, månar och solar på. Legenden om Sankt Martin berättar om hur riddare Martin, en gång för länge sedan, kände sådant medlidande med en tiggare att han delade sin mantel med denne, och hela skogen lystes upp. På själva Lyktfesten kommer föräldrarna med sina barn till elden i skogen nära lekskolan. Vi följer marschaller medan vi sjunger olika sånger, som:

Lanterna, lanterna, sol och måne och stjärna, brinn upp mitt ljus, brinn upp mitt ljus, men akta mitt lilla lanternehus

Efter vandringen dricker vi varm saft och äter sol- , måne- och stjärnekakorna, som vi har bakat med barnen.

Denna fest handlar om att tända sitt inre ljus för att finna glädje i den mörka årstiden.

Advent och jul

Två veckor senare börjar vi förbereda oss inför julen genom traditionen med Adventsspiralen. Varje år bjuds de större barnen (från 5 år) med sina föräldrar in till Adventsspiralen. En stor spiral av granris har lagts på golvet. Rosor är nedstuckna och mitt i spiralen står ett stort, brinnande ljus. Varje barn får ett rött äpple med ett ljus i, och går in i spiralen för att tända ljuset. Äppelljuset ställs sedan i granriset vid en ros, som barnet tar med sig, och går ut ur spiralen ackompanjerad av fiolmusik eller sång.

Ett annat slags adventsfirande hittar barnen på årstidsbordet. Här byggs upp, successivt under fyra veckor, sten- , växt-, djur- och människoriket. Varje dag hänger ett av barnen upp en stjärna på tyghimlen ovanför. Vi sjunger också adventssånger.

Så kommer vi till slut till själva Julfesten.

Den dagen bjuds barnen på dockspel, en förenklad version av julberättelsen. På eftermiddagen träffar vi alla föräldrar på ett trevligt julfika inomhus eller vid brasa på förskolegården, om vädret tillåter. Och vi önskar varandra en God Jul och ett härligt lov!

Påsk

Mot slutet av vintern börjar vi längta efter ljuset och vårvinden. Naturen kommer till liv igen, och detta firar vi med barnen på Påskfesten.

Som ur-symbol för det nya livet står ägget under denna tid. Vi målar urblåsta ägg med

vattenfärg, och experimenterar med att färga kokta ägg genom att doppa dem i olika skålar, en med t.ex. spenatvatten, en med blåbärssoppa och en med gurkmeja. Så håller vi omedvetet på med kemi ...

Vi dukar fint till påsk, och äter "brödtuppar" och en god soppa. Barnen tittar på ett dockspel t.ex. "Hur Påskharen letade efter Färg för att måla Påskäggen med". Sedan blir det dags att kolla om haren också har hittat till oss på lekskolan. Barnen letar och hittar en

korg som vi ställer i mitten. Vi dansar och sjunger kring korgen innan det blir dags att njuta av godsakerna.

Pingst

Mellan påsk och pingst brukar vi hålla på lite mer koncentrerat med de fyra elementen; jord, luft, vatten och eld. När pingst närmar sig tillverkar vi pingstduvor i papper och berättar för barnen om pingsten, om glädjen och om hur en liten duva stiger upp ur skaran av människor. Vi går till ett träd som är fullt av pingstduvor, som sen får följa med barnen hem. Sedan tänds pingstbrasan i tipin och vi äter vår lunch utomhus.

Blomsterfesten

Som avslutning på vårterminen firar vi Blomsterfesten. Familjerna kommer till den lövade förskolan med blommor och kakor. Förskolan smyckas med blommorna och vi samlas på innergården där vi njuter av musik och sång. 6-åringarna rider ut ur förskolan genom en sidentunnel.